2013 újdonságok

2013.01.27. 13:21

Ebben az egy -és esetlegesen további néhány- posztban igyekszem sorra venni az idei évre ígért újdonságokat. Mind járművek, mind kiegészítők tekintetében megpróbálom kiemelni az érdekesebb, vagy magyar szemmel fontosabb termékeket.

Noch:
Átlapozva a Noch 2013-as újdonságkatalógusát, sok meglepő újdonsággal nem futottam össze. Szokásos elemek az újabb és újabb modellfigura készletek egy-egy téma köré gyűjtve, háztáji eszközök, játszótér kellékek, vagy a sírok, keresztek, feszületek csomagja. Két oldalnyi állatseregletből válogathatunk, ha az erdőket is be akarjuk népesíteni új lakókkal, de még sexy-scene termékekből is találunk egy oldalnyit.
A lézervágott fa termékek nagyon megnyerőek, így a Noch is egyre szélesebb körben alkalmazza ezt a technológiát. Az újdonságok között megtalálhatunk lézervágott fából készült vasúti átjárókat, átkelőket ugyanúgy, mint fűrész-, ill. fatelepi kiegészítőket, mint léceket, gerendákat. A fatelepi témánál járva, találunk a katalógusban egy motoros fűrésztelepet, mely látványos kiegészítő lehet egy-egy kiállításon, de még otthoni terepasztalunkon is.
Egy másik újdonság, a motoros "dőlő fa", mely engem annyira nem fogott meg, bár azért egy kiállításon ez is látványos elem lehet - ha másoknak nem is-, a gyerekek számára mindenképpen.
Vasúti hidakból nagy számmal találunk az idei katalógusban is, régi, kőből készült viaduktokat éppúgy, mint egypilléres, modern, ICE-szal reklámozott hidat.
Jópár oldalon keresztül lapozgathatjuk az újabb és újabb fafajtákat, vagy komplett facsoportokat, szóróanyagokat, növény- és fűszőnyegeket, de a vidéki házak, kistemplomok is egészen szép számmal kerültek az újságba. Vasúti épületeket is megtalálhatunk a portékák között, raktár- és felvételi épület is kerülhet kívánságlistánkra.
Összefoglalva, szokás szerint, Nochnál szinte bármilyen terepasztal kiegészítőt megtalálhatunk. Mégis, az igazi magyar jellegzetességeket nem hagyhatjuk le az asztalról - itt jön a képbe a Vulcanmodell.

Vulcanmodell:
Sajnos az ő honlapjukon nem sok frissítés történt, így újdonságokról nem tudok beszámolni, viszont az eddigi termékeik hiánypótlóak, és nagyot dobhatnak az asztalunkon. Már amennyiben magyar témájú asztalt készítünk, ugyanis a magyar állomások elengedhetetlen kiegészítőit készítették el, mint pl: beton virágosládák, hangosbemondók, padok, biztonsági határjelzők, és még sorolhatnám.

Fuggerth:
Ha már áttértem a magyar témára, a kiegészítők világából is átváltok a modellekébe. Fuggerth-ék háza táján sok újdonság nincs, a sziliről újabb bőrt húztak le a trakciós pályaszámmal, így már egészen sok féle V43-as közül választhatunk. A legújabb termékük egy régebbi festésű V43-as kiadás, viszont nem az egykori nosztalgiafestésű, 1145-ös szili festésében, hanem egy vöröscsillagos példány, 1029-es pályaszámmal. A vöröscsillagos 263-as Roco szergej és a 014-es, csíkos Roco Nohab mellett egészen jól mutathat ez a mozdony.

Roco:
Roco egyik legimpozánsabb újdonsága, a hangdekóderrel felszerelt hókotró modell, melynek a komplett felépítménye körbeforgatható, és ha ez még nem elég, a teljesen élethűen működő hókotróegység emelhető, illetve süllyeszthető. Ennek persze meg is van az ára, versenybe száll a következő bekezdésben szereplő újdonság árával.
Magyar szemmel viszont nem ez a legérdekesebb újdonság: Roco idei évre szóló tervében több szépség is szerepel. Kezdjük a gőzmozdonnyal: idei újdonság a 109.109-es gőzmozdony, mely sok nosztalgiavonat élén többször megfordult már az ország több pontján -köztük Esztergomban is-, így bármelyik gyűjtemény tagjává válhat, már ha futja rá. A meglehetősen húzós ár azt sejteti, hogy egy szépen kidolgozott modellt fogunk kapni, ami igazán jó hír a magyar modellek kedvelőinek, ugyanis gőzmozdonyból nem sok közül válogathat az ember, legalábbis gyári modellek között. Sok kisszériás gyártó készít viszont gőzmozdonyokat, a budapesti LÁNG börzén például meglehetősen sokszor megtalálható az egyikük.
Szintén vöröscsillagos a másik, magyarokat érintő újdonság: egy régi festésű, csupapiros szergej, 022-es pályaszámmal, vörös csillaggal az oldalán. Meglehetősen impozáns modell, bár én még hangtompító nélkül is el tudnám képzelni, még impozánsabb modellként.
Ismét találhatunk egy Eas vagont az újdonságok között, bár ahogy elnézem, ez sem tökéletes, első ránézésre nem ugrik be, 1:1-es, igazi, eredeti ebből a típusból.

Piko:
Piko újdonságai között az egyetlen lényeges modell egy MÁV festésű tartálykocsi, mely sok kisszériás, illetve otthoni átalakítás eredménye volt eddig, nem meglepő, hogy a gyár is lehúzta ezt a bőrt erről a modellről.

Esetleges folytatás várható...

Szerző: modellfan

Szólj hozzá!

Címkék: hir

A bejegyzés trackback címe:

https://modellfan.blog.hu/api/trackback/id/tr795046306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása