Roco MÁV Gbs

2022.02.28. 22:44

Az idei év ismét egy beszerzéssel indult, és ismét egy olyan beszerzés történt, ami korábban nem volt betervezve. A korábbi posztokban már belengetett beszerzésről azóta sem írtam még, de előbb-utóbb ennek is el fog jönni az ideje. Jelen poszt megírása kevesebb időt igényelt, így úgy döntöttem, ezt veszem előrébb, hogy addig is új tartalom kerüljön a blogra.

A börze fórumot böngészve jött szembe egy tehervagon, aminek az ára is barátságosnak tűnt, és a gyűjteményembe is passzolt, így felkerestem az eladót, érdeklődve a vagon felől. A vagon még elérhető volt, így megegyeztünk egy időpontban és nyélbe is ütöttük az üzletet. Nem ez az első ilyen típusú vagonom, viszont ez a konkrét pályaszám még nem volt meg, így nem gondolkodtam rajta sokat. A magyar vasúton a 90-es években nagyon sokfelé lehetett belefutni, így minél több van a gyűjteményben, annál jobb. Nevezetesen egy kéttengelyes, zárt teherkocsi modelljét szereztem be, amelynek az adatai a szokásos formátumban így néznek ki:

  • 154 0290-1, Gbs, MÁV

A modell a Roco terméke, nem is olyan régi kiadás, de manapság már boltokban nem elérhető. A feliratozás szép, a színvilág szerintem jó, nem üt el nagyon a többi MÁV teherkocsi színétől, amennyi eltérés pedig van, az még talán javít is az élethűségen. A vagon oldalajtaja eltolható, bár az egyik oldalon picit szorul, így nem is igazán feszegettem, de lehet, hogy csak megszorult egy nem egyenletes mozgatás során. Mindenesetre nekem így félig nyitva is tetszik, egyelőre marad így. A tengelyek felfüggesztése minimális mértékben elfordul, ez a hasonló hosszúságú, kéttengelyes vagonok esetében nem ritka megoldás, hogy a minél szűkebb ívek is bejárhatóak maradjanak. A vagon rövidkapcsolós kinematikával is fel van szerelve, így a Kurzkupplungokat is hamarosan meg fogja kapni.

A modell futástulajdonságai megfelelőek, nem szorul ívekben, váltókban sem, a kinematika is megfelelően teszi a dolgát, nem rántja ki a szomszédos kocsikat sem. A vagon szépen gurul, nem szorulnak a tengelyek, hosszasan fut, mielőtt álló helyzetig lassulna. Szerelvényben nagyon jól mutat, akár egy tolatósteher vegyes szerelvényében, akár hasonló jellegű vagonokkal, irányvonatban. 

Mindenképpen jó döntés volt a beszerzés, egy nagyon univerzálisan felhasználható járművel bővült a gyűjteményem. Az alábbiakban találtok  egy kis galériát, ahol néhány képet tudtok megtekinteni a vagonról:

A bejegyzés trackback címe:

https://modellfan.blog.hu/api/trackback/id/tr3017754312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása